Program 2018ARRANGEMENTER UNDER KIRKEUKA FOR FRED I PALESTINA OG ISRAEL 
16. - 23. september 2018


Finner du ikke ditt arrangement på lista? Meld det her!

AKERSHUS

Tirsdag 18. september, kl. 17.15
Myldredag - Tema: Fred
Sted: Vardåsen Kirke

Vår familiedag myldredag har alltid 10-15 min åpning med sang og bibelfortelling e.l. Denne gangen blir tema fred. Ansvarlig Jorunn Bottolfs og Olaf Huuse Haraldstad 

Arr: Vardåsen Kirke


Tirsdag 18.september, kl.19.00
Unge stemmer for fred
Sted: Kulturkafeen Årnes

Åpent møte med innledning ved daglig leder i KFUK/KFUM, Fredrik Glad-Gjernes.

Arr: Årnes menighet og Vennskapsforeningen Nes-Jayyous


Søndag, 23. september kl.11.00
Supersøndag: Fredsgudstjeneste
Sted: Vardåsen Kirke

Prest: Olaf Huuse Haraldstad 
Menighetspedagog: Jorunn Bottolfs. 
4 åringene får bok og ett-åringene får dåpshjertet sitt. 
Vardåsen kirkes barnekor deltar.

Arr: Vardåsen Kirke


Søndag 23.september kl.11.00
Solidaritetsgudstjeneste
Sted: Asker Kirke

Gudstjeneste med nattverd v/ sokneprest Tor Øystein Vaaland, kantor Ingvild Køhn Malmbekk.
Forbønn for fred. Takkoffert går til Den lutherske kirke i Jordan og Det hellige land (ELCJHL). Etter gudstjenesten er det kirkekaffe i kirka med åpning av fotoutstilling av tidligere ledsager Pål A. Berg. Appeller: Leder i Globalt utvalg Sigrun Møgedal, kirkesjef i Asker John Grimsby og fotokunstneren selv. Bildene er dokumentariske portretter fra Vestbredden, og skal bl.a. brukes av Operasjon Dagsverk i høst.

Arr: Asker menighet


Søndag 23.september kl.12.00
Fotoutstilling "Hverdagsokkupasjon" av Pål A. Berg.
Sted: Asker kirke

Etter solidaritetsgudstjenesten kl.11 blir det kirkekaffe i kirken med åpning av fotoutstillingen til Pål A. Berg. Fotoutstillingen består av dokumentariske portretter fra "hverdagsokkupasjonen" nord på Vestbredden, med bilder av mennesker andre steder enn Ramallah, Betlehem, Øst-Jerusalem og Hebron. Bergs portretter skal senere i høst brukes av Operasjon Dagsverk. Det blir appeller av leder i Globalt utvalg Sigrun Møgedal, kirkesjef i Asker John Grimsby og av fotokunstneren selv Pål A. Berg. 

Bildene vises ut i Asker kirke i to uker fra søndag 23. september til lørdag 6. oktober. Gratis entre. Kirka er normalt åpen hver formiddag, og utstillingen følgelig lett tilgjengelig.


Onsdag 26. september, kl. 20.00
Debattsamtale: Kan religionene bidra til fred? 
Sted: Asker Kirke

Denne kvelden vil vi sammen reflektere over den fastlåste situasjonen, slik den er for alle som lengter etter fred, menneskeverd og rettferdighet – og vi vil forsøke å løfte opp perspektiver fra både kristne, muslimer og jøder.
Selv om situasjonen er fastlåst, er det også mye lengsel fra freds- og rettighetsorienterte krefter på alle sider. De fleste erkjenner at religionene spiller en betydelig rolle.
Fire ressurspersoner med ulike blikk vil hjelpe oss til å lytte og reflektere over religionens plass og muligheter:

Debattleder:
Stig Utnem, tidligere generalsekretær i Mellomkirkelig Råd

Paneldeltakere:

   Ole Christian Kvarme, biskop emeritus, tidligere utsending for Den norske Israelsmisjon
   Anne Sender, tidligere forstander av Det mosaiske trossamfunn i Oslo
   Tor Øystein Vaaland, sokneprest i Asker, tidligere journalist og forfatter av dokumentarbøker fra Palestina og Israel

Bildet som vi har knytter til dette arrangementet, vil henge i Asker kirke når møtet finner sted. Det inngår i en serie portretter (foto/tekst) av Pål A. Berg, tidligere journalist og redaktør som var KN-ledsager i Tulkarem nord på Vestbredden i fjor. Utstillingen åpnes på kirkekaffen etter gudstjenesten 23. september, og blir stående i to uker. Kirka er normalt åpen på formiddager.
Arr: Globalt utvalg i Asker menighet og Kirkeakademiet i Asker

OPPLAND

Mandag 10. september, kl.19:00-21.00
Tømmes Midtøsten for kristne - hva kan vi gjøre?
Sted: Bygdestua på Vangen, Tømmerholsvegen 320, 2850 Lena

Kristne i Midtøsten lever under vanskelige kår, og mange i Norge er opptatt av hvordan vi kan støtte dem. Hva er årsakene til at kristne i Midtøsten er så utsatt og hvorfor velger enkelte av dem å forlate hjemlandet? Stemmer det at kristne forfølges i Midtøsten? Hva kan vi gjøre fra for å sikre et fortsatt kristent nærvær i regionen?

Vi får besøk av Berit Hagen Agøy som har vært generalsekretær i Mellomkirkelig råd de siste åtte årene. Her har hun bl.a. ansvar for Den norske kirkens samarbeid med kirkene i Midtøsten og for dialogen med muslimer og jøder. Hun arbeider også med trosfrihet og andre menneskerettigheter og søsterkirkesamarbeid.
Av bakgrunn er Hagen Agøy historiker og har arbeidet som lektor i videregående skole og høgskole.

Billetter ved inngangen, 150kr, medlemmer 100kr.

Arr: Toten kirkeakademi


NORDLAND 

Onsdag 19. september, kl 19:00
Tanker fra tid som ledsager for palestinske barn
Sted: Hans Egedes hus, Kabelvåg

Besøk av Thor Arne Prøis som forteller om sin tid som deltaker i ledsagerprogrammet i Palestina.

Arr: Lofoten Kirkeakademi


27. september, kl 19.00
Markering av kirkeuken for fred i Palestina og Israel
Sted: Bodø Domkirke menighetssal

Dirk Torsvik Gieselmann - ledsager for Kirkenes verdensråd i Palestina og Israel - formidler inntrykk og opplevelser etterfulgt av en panelsamtale.


Arr: Bodø kirkeakademi


OSLO

26.08 - 14.10
Fotoutstilling: Mellom Murene
Sted: Østre Aker Kirke, Oslo

Østre Aker og Haugerud kulturutvalg ønsker velkommen til foto-utstillingen "Mellom Murene".

Mellom Murene sammenligner to ikoniske grensesperringer: Berlin-muren og barrieren på Vestbredden. Begge sperrer symboliserer - utover sin umiddelbare, fysiske innvirkning på livet til millioner av mennesker - geopolitiske, religiøse og sosio-etniske avgrensninger i hver sin historiske kontekst. De to grenseanleggene har mye til felles – ikke bare skapte og skaper de geografiske «øyer» som ikke kan forlates uten videre av menneskene innenfor - begge grenser provoserer også helt forskjellige meninger og holdninger, avhengig av hvilke sosiale, etniske, religiøse og politiske miljøer en hører til. Deres funksjon og konsekvenser tolkes helt forskjellig fra hver sin side av barrieren. Dessuten skapte og skaper de et eget urbant landskap med mange likhetstrekk. En ting skiller dem: Mens Berlin-muren er historie, blir barrieren i Vestbredden stadig lengre og høyere.

Arr: Østre Aker og Haugerud kulturutvalg


Søndag 16. september, kl. 11.00
Vennskapsgudstjeneste
Sted: Lilleborg kirke

Under Kirkeuka 2018, har Torshov og Lilleborg menighet besøk fra vennskapsmenigheten Redeemer Church i Jerusalem. Fursan Zumot som er denne menighetens nye prest, deltar under gudstjenesten sammen med ektefelle, Rawan, deres lille datter Taleen, og Sonia Martin Khoury som er medlem av menighetsrådet. Kom til Lilleborg kirke og vær med på gudstjenestefeiring og kirkekaffe denne dagen!

Arr: Torshov og Lilleborg menighet


Mandag 17. September, kl. 19:00
Israel og Palestina: Nok vold! Nok ofre!
Sted: Litteraturhuset, Oslo

Kveldens gjester er Bassam Aramin og Rami Elhanan fra The Parents Circle Families Forum. The Parents Circle er en israelsk-palestinsk organisasjon hvor alle medlemmene har mistet nær familie i den pågående konflikten.

Bassam Aramin bor i Anata i Øst-Jerusalem. Tidlig i tenårene begynte han å slåss mot Israels okkupasjon. I 1985, da han var 17 år, ble han fengslet og satt bak murene i sju år. I fengselet ble Bassam kjent med jødenes historie og bakgrunnen for opprettelsen av staten Israel. Senere studerte han historie og tok en mastergrad ved Universitetet i Bradford i Storbritannia. Bassam har vært medlem av The Parents Circle siden 2007, da hans 10 år gamle datter 16. januar ble drept av israelsk grensepoliti foran skolen hennes i Anata.

Rami Elhanan er en grafisk designer fra Jerusalem. Han identifiserer seg som jøde, som israeler og fremfor alt som menneske. På årets første skoledag i september 1997 ble Ramis 14 år gamle datter Smadar drept av to palestinske selvmordsbombere. Kort tid etter meldte Rami seg inn i The Parents Circle. Rami har troen på at man må være villig til å lytte til den andre part. Ved å lytte vil man bedre kunne forstå andres smerte og gjøre det mulig for dem å forstå din. I august 2016 påtok Rami seg det krevende vervet som en av lederne for The Parents Circle Families Forum.

Arr: GodGave.no sammen med Litteraturhuset


Tirsdag 18.september kl. 18.00
Vi vil ha våre rettigheter!
Sted: Sub Church, Rosenkrantz gate 17, Oslo

«Jeg besøkte en barneskole i Jeriko i forbindelse med en juleforestilling. Jeg hysjet på noen overivrige barn og to begynte å gråte utstoppelig gjennom hele forestillingen og gaveutdelingen. Aldri før hadde jeg opplevd at barn ble redde for meg på den måten, ikke i Norge, ikke på Madagaskar, ikke i Kenya, ikke Eritrea og ikke i Bangladesh. Der på den skolen kjente jeg ikke bare med hodet, men med hjertet, hvordan konflikten i Israel og Palestina påvirker barna.»

I år setter Kirkeuka for fred i Israel og Palestina fokus på barns rettigheter. Vi inviterer til temakveld i Sub Church hvor Kristin Hildre Rørvik vil dele historier om fra folk som blir preget av konflikten og dem som jobber for rettferdighet og fred. Vi vil også ha en samtale om hvordan man kan bidra til å styrke rettighetene til barna, slik at de kan få en god og trygg hverdag. Øvrig program er under utvikling, men hold av kvelden, ta gjerne med en venn og kom! Innspill til program sendes til Kristin Hildre Rørvik.

Oppfordrer alle til å komme en time tidligere for tirsdagsmiddag til en femtilapp.

Arr: Sub Church


Onsdag 19. september, kl. 19:00
"Mitt nabolag" - På vandring fra Wien til Aksum i Etiopia
Sted: Grefsen Kirke

«Mitt nabolag» er en forestilling hvor Christian Stejskal med musikk, bilder og fortelling tar oss med på en vandring og viser oss sitt møte med Zabaleenerne i «Garbage city» i Kairo. 
Grip muligheten! Gratis inngang. 

Arr: Grefsen menighet ved Ramallahkomité.


Fredag 21. september, kl. 19:00
Messe for Palestina
Sted: Universitetsgata 20

Velkommen til Messe for Palestina i regi av Oslo kristelige studentforbund! Messen vil foregå i kapellet i Universitetsgata 20, og på ringeklokka står det "Norges kristelige studentforbund". Tidligere biskop Tor B. Jørgensen deltar. Du er velkommen til å bli igjen etter messen sammen med Osloforbundet.


Arr: Oslo Kristelige Studentforbund


Lørdag 22. september, kl 16:00
Støttekonsert for Palestina
Sted: Paulus Kirke

Lørdag 22. september åpner vi dørene til Paulus kirke, og inviterer til støttekonsert for Palestina som en del av kirkeuka for fred i Palestina.
Artister og kunstnere som skal opptre:


Don Martin og Tommy Tee er to rappere fra Oslo. Don Martin er tidligere medlem av Gatas Parlament og har i senere tid gått solo. Tommy Tee er en hip hop-DJ og produsent og har gitt ut plater hvor han selv rapper.Sandra Kolstad er en musiker, sanger, artist, tekstforfatter, komponist og produsent. Hun lager popmusikk med elektroniske og akustiske elementer.Marthe Valle er en sanger og låtskriver. Hun har tidligere vunnet Spellemannprisen for beste nykommer.Ingvild Hammer er en rockevokalist kjent under artistnavnet Suzy Dahl. Hun skal opptre med Petter Barli, gitarist i Valentourettes.

Mer informasjon om arrangementet og priser finner du her.

Arr: Paulus Menighet, Rødt Grünerløkka, Rødt Oslo, Oslo SV, Oslo MDG m. fl. 


Søndag 23. september
Solidaritetsgudstjeneste
Sted: Kampen menighet

Kampen kirke feirer Kirkeuka for fred med solidaritetsgudstjeneste søndag 23.september kl.11. 

Marit Skjeggestad, Liturg
Mathias Gillebo, Liturg
 Eivind Vonen, orgel 

I tillegg stiller flere musikere med musikk og det er kirkekaffe etter gudstjenesten. 


Arr: Kampen menighet


TRØNDELAG 

Søndag 16.september, kl.11.00
Fredsgudstjeneste m/konfirmantpresentasjon
Sted: Nidaros domkirke

Dette er menighetens hovedgudstjeneste med fredstema og konfirmantpresentasjon. Nidarosdomens guttekor deltar ved sin dirigent Bjørn Moe, samt domkantor Karen Haugom Olsen. Prest Beate Iren Lerdahl preker.

Arr: Nidaros domkirke og Vår Frue menighet


Søndag 16.september kl.18.00
Fredsgudstjeneste m/presentasjon av årets konfirmanter
Sted: Strindheim kirke

Arr: Strindheim menighet


Torsdag 20. september, kl.19.00
Israel og Palestina: Nok vold! Nok ofre!
Sted: Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek


Kveldens gjester er Bassam Aramin og Rami Elhanan fra The Parents Circle Families Forum. The Parents Circle er en israelsk-palestinsk organisasjon hvor alle medlemmene har mistet nær familie i den pågående konflikten.

Bassam Aramin bor i Anata i Øst-Jerusalem. Tidlig i tenårene begynte han å slåss mot Israels okkupasjon. I 1985, da han var 17 år, ble han fengslet og satt bak murene i sju år. I fengselet ble Bassam kjent med jødenes historie og bakgrunnen for opprettelsen av staten Israel. Senere studerte han historie og tok en mastergrad ved Universitetet i Bradford i Storbritannia. Bassam har vært medlem av The Parents Circle siden 2007, da hans 10 år gamle datter 16. januar ble drept av israelsk grensepoliti foran skolen hennes i Anata.

Rami Elhanan er en grafisk designer fra Jerusalem. Han identifiserer seg som jøde, som israeler og fremfor alt som menneske. På årets første skoledag i september 1997 ble Ramis 14 år gamle datter Smadar drept av to palestinske selvmordsbombere. Kort tid etter meldte Rami seg inn i The Parents Circle. Rami har troen på at man må være villig til å lytte til den andre part. Ved å lytte vil man bedre kunne forstå andres smerte og gjøre det mulig for dem å forstå din. I august 2016 påtok Rami seg det krevende vervet som en av lederne for The Parents Circle Families Forum.

Arr: GodGave.no sammen med Litteraturhuset

Søndag 23. september, kl. 11.00
Vennskapsgudstjeneste
Sted: Byåsen Kirke

Velkommen til gudstjeneste med markering av kirkeuka for fred i Israel og Palestina. Under gudstjenesten skal vi også høre fra vår vennskapsmenighet Church of HOPE i Ramallah. 


Arr: Byåsen kirke


Tirsdag 25.september kl.19.00
Rettferdig fred i Israel og Palestina?
Sted: Strindheim kirke

Kveldens gjester er:

Siri Wahl-Olsen 
Ex politisk redaktør og kommentator i adresseavisen.  
Hun har nettopp kommet hjem fra et tre måneders opphold som EAPPI, ledsager i Israel og Palestina og forteller fra sitt opphold. 

Biskop Herborg Finnset
Hvorfor snakker vi om en rettferdig fred og hvordan kan kirkene bidra til en rettferdig fred for både israelere og palestinere.

Arr: Strindheim menighet


Lørdag 10. oktober, kl 19.00
Temakveld: Kristen motstandskamp
Sted: Singsakerbakken 13, Trondheim 

Hvordan kjemper kristne palestinere mot okkupasjonen? Fire palestinske ungdommer fra Palestine Youth Ecumenical Movement kommer til Trondheim for å snakke om livet under okkupasjonen, og hvordan de jobber aktivistisk for å oppnå en rettferdig fred. 


Arr: Trondheim Kristelige Studentforbund 


HORDALAND

Søndag 16.September kl.11.00
Gudstjeneste
Sted: Landås kirke

Gudstjeneste i Landås kirke i Bergen feirer gudstjeneste med nattverd og dåp 16.09.18 kl 11:00.


Arr: Landås menighet


Onsdag 19. September, kl.19.00
Israel og Palestina: Nok vold! Nok ofre!
Sted: Litteraturhuset, Bergen


Kveldens gjester er Bassam Aramin og Rami Elhanan fra The Parents Circle Families Forum. The Parents Circle er en israelsk-palestinsk organisasjon hvor alle medlemmene har mistet nær familie i den pågående konflikten.

Bassam Aramin bor i Anata i Øst-Jerusalem. Tidlig i tenårene begynte han å slåss mot Israels okkupasjon. I 1985, da han var 17 år, ble han fengslet og satt bak murene i sju år. I fengselet ble Bassam kjent med jødenes historie og bakgrunnen for opprettelsen av staten Israel. Senere studerte han historie og tok en mastergrad ved Universitetet i Bradford i Storbritannia. Bassam har vært medlem av The Parents Circle siden 2007, da hans 10 år gamle datter 16. januar ble drept av israelsk grensepoliti foran skolen hennes i Anata.

Rami Elhanan er en grafisk designer fra Jerusalem. Han identifiserer seg som jøde, som israeler og fremfor alt som menneske. På årets første skoledag i september 1997 ble Ramis 14 år gamle datter Smadar drept av to palestinske selvmordsbombere. Kort tid etter meldte Rami seg inn i The Parents Circle. Rami har troen på at man må være villig til å lytte til den andre part. Ved å lytte vil man bedre kunne forstå andres smerte og gjøre det mulig for dem å forstå din. I august 2016 påtok Rami seg det krevende vervet som en av lederne for The Parents Circle Families Forum.

Arr: GodGave.no sammen med Litteraturhuset


TROMS
 

Onsdag 19.september, kl.19.00
Forbønnsgudstjeneste
Sted: Tromsø domkirke

I forbindelse med "Kirkeuka for fred" arrangeres det en forbønnsgudstjeneste i Tromsø Domkirke den 19.09. kl. 19.00. Etter gudstjenesten vil det bli en tamasamling bak i kirka, med bl.a. innledning av en ledsager som har vært i området.
Velkommen !

Arr: Tromsø Domkirke, Kirkens Nødhjelp Nord, Nord-Hålogaland Bispedømme

Fredag 12. oktober, kl.19.00
Kairosdokumentet - kristen motstandskamp i Palestina
Sted: Tromsø

Hva kan vi som kristne gjøre for å bidra til å skape rettferdig fred i Palestina og Israel? På dette seminaret lærer du om hvordan kristne palestinere jobber mot okkupasjonen, og hva vi kan gjøre for å støtte kampen. Arrangementet er gratis.


Arr: Tromsø Kristelige Studentforbund

TELEMARK

Onsdag 19. september, kl.19.00
Kan unge israelere og palestinere vise vei til fred?
Sted: Skien menighetshus

Kan unge israelere og palestinere vise vei til fred? Unge mennesker har opplevd vold, okkupasjon, og fiendskap. De ønsker seg fred og trygghet, ikke frykt og mistenksomhet. Kirkene er en arena for kontakt og mekling, midt blant sterke motkrefter. Hvilket håp finnes for en fredelig løsning?


Arr: Grenland Kirkeakademi i samarbeid med Skien menighet


Søndag, 1. oktober kl.11.00
Gudstjeneste med markering av Kirkeuka for fred i Palestina og Israel
Sted: Mandal kirke

Ingar Evje, tidligere deltager i det økumeniske Ledsagerprogrammet, deltar.


ØSTFOLD

Søndag 16. september, kl. 11:00
Solidaritetsgudstjeneste
Sted: Kurlandkirken, Sarpsborg

Prest: Sogneprest Espen Feilberg Jacobsen
Preken: Prest i Svenske Kyrkan Inger Styrbjørn


Arr: Betlehemsutvalget i Sarpsborg Kirke
Søndag 16. september, kl. 12:15
Lunsj i Kulturlandskirken
Sted: Kurlandkirken, Sarpsborg

Det serveres tradisjonell mat fra midtøsten. Arrangementet er gratis.

Arr: Betlehemsutvalget i Sarpsborg Kirke
Søndag 16. september, kl. 13:00
Foredrag v/ Inger Styrbjørn om Israel/Palestina-konflikten
Sted: Kurlandkirken, Sarpsborg

Arr: Betlehemsutvalget i Sarpsborg Kirke
Søndag 23. september, kl. 18:00
Byens Hjerteslag
Sted: Sarpsborg Kirke 

Prost: Kari Mangrud Alvsvåg
Gjest: Tomm Kristiansen 


Arr: Betlehemsutvalget i Sarpsborg Kirke

Populære innlegg fra denne bloggen

Håp og handling for fred - Kirkeuka 2019

Kirkeuka for fred i Palestina og Israel: 15.-22. september 2019

Forslag til tekst til menighetsblad