- Kan vi gi slipp på kjærligheten?

“Å unngå å ta beslutninger er en beslutning, å forsømme er en beslutning. Vi velger enten liv eller død.”

Intervju med Jean Zaru
Av Cecilie Linn Holtan

Jean Zaru, født i Ramallah, har dedikert livet sitt til dialog og ikke-voldelig sosial endring. Hun er kveker og en av grunnleggerne av Sabeel, et senter for palestinske kristne som arbeider for rettferdig fred i Midtøsten. I samarbeid med den anerkjente forfatteren Karen Armstrong ga Zaru ut dokumentet The Charter for Compassion i 2011. For dette arbeidet og sin mangeårige innsats mottok hun Anna Lindh-prisen samme år. Zaru har også skrevet boka Occupied With Non Violence: A Palestinian Woman Speaks (2008).

Hvorfor synes du selv det er viktig å være en pådriver for fred mellom Israel og Palestina?

- Livene til palestinere og israelere er koblet sammen og beslektet. Velværet til en gruppe kan ikke etableres ved å eliminere rettighetene til den andre. For at Israel skal ha sikkerhet, må vi være frie til å ha selvbestemmelse. Hvis vi ser og anerkjenner det av Gud i alle mennesker, må vi konfrontere og forvandle strukturer av vold og dominans. Deretter kan vi bli forvandlede mennesker, og etablere Guds rike på jorden som det er i himmelen. Kan vi gi slipp på denne kjærligheten til Gud og våre naboer?


Hvordan finner du kraften og troen på at en rettferdig fred er mulig?

- Mange spør meg hvordan jeg kan fortsette å argumentere for fred tross alle odds. Vi fortsetter fordi noe er så hellig for oss, så hellig at det er viktigere enn vår komfort eller bekvemmelighet. Det kan være Gud, Ånden, livets hellighet, moder jord, likhet og frihet, menneskerettigheter og menneskeverd. Uansett hva det er, kan det gi oss næring. To let my people go, å la mitt folk gå, kan jeg ikke gi opp. Jeg vil ikke forsone meg med håpløshet.


Hvordan kan vi alle - israelere, palestinere, nordmenn og andre – sammen arbeide for å redusere frykt og fortvilelse mellom de to involverte partene?

- Martin Luther King sa: “Injustice anywhere is a threat to justice everywhere”. Situasjonen for palestinerne har pågått i 66 år. Mange land har hatt en rolle, positiv eller negativ, i å prøve å hjelpe. Eller de har unngått temaet. Vi må velge mellom krig eller fred, rettferdighet eller urettferdighet. Å unngå å ta beslutninger er en beslutning, å forsømme er også en beslutning. Vi velger enten liv eller død. Vi har én verden. Enten tar vi vare på den som et reelt skaperverk for alle, eller så lar vi muligheten gå fra oss.

Populære innlegg fra denne bloggen

Ikke glem oss

Håp og handling for fred - Kirkeuka 2019

Sama Anfous (31) kommer til Norge for Kirkeuka for fred i Palestina og Israel 2019